Paardencoaching

Wat houdt paardencoaching in?
Paardencoaching is een bijzondere vorm van coaching. Door middel van interactie met een paard krijgt een coachee inzicht in vaak onbewuste patronen of gedragingen. Maar waarom nou juist een paard?
Een paard beschikt over een goed gevoelsvermogen. Toen paarden nog in kuddes leefde hadden ze elkaar nodig om te kunnen overleven. Paarden hebben sterke zintuigen ontwikkeld om op afstand aan te kunnen voelen wat er in elkaar, maar ook in eventuele roofdieren, omgaat om zo te kunnen participeren op de situatie. Een paard maakt geen onderscheid tussen een mens, een paard of een ander dier. Zodra een paard in contact komt met een persoon, reageert deze vanuit zijn natuur op de spanning en uitstraling die deze persoon met zich mee brengt. 
Een paard reageert non-verbaal. Hij kan niet praten zoals jij en ik. Zoals een paard reageert op een ander paard, namelijk met zijn gedrag, houding en uitstraling, zo reageert een paard ook op een persoon. 
Doordat een mens kan denken zijn wij in staat om ons gevoel weg te drukken. Het onderdrukken van een gevoel betekent niet dat dit gevoel weg is. Een paard is in staat om dit gevoel aan te voelen en te weerspiegelen via zijn non-verbale communicatie.

Hoe gaat het begeleiden met paarden in zijn werk?
Het bijzondere aan het begeleiden met paarden is dat het zowel individueel gevolgd kan worden als in groepsverband. 
Bij de individuele begeleiding is het vaak gericht op persoonlijke bewustwording. Door inzet van het paard komt de coachingsvraag van de coachee vanzelf naar boven. Een paard kan iemand leren om bewust te worden en zelfinzicht te krijgen. 
In groepsverband kan er gekeken worden op individueel niveau maar ook op relaties binnen de groep. Door middel van een paard kan goed in kaart worden gebracht wat de knelpunten zijn binnen een groep.